
HAKEDİŞ PERFORMANS RAPORU
ÖZULAŞ’a bağlı 453 Özel Halk Otobüsünün 4 yıllık hasılat yolcu taşıma performansı rapor haline getirildi.
Konuyla alakalı olarak bilgi veren Genel Müdür İsmail Yolcu yaptığı açıklamada;’’BELBİM A.Ş. verileri
çerçevesinde 4 yıllık hasılat ve yolcu taşıma performansını rapor haline getirmekte ki gayelerinin, ÖZULAŞ A.Ş.’ne bağlı 453 araç olarak son 4 yıllık performansımızı görmek, buna göre gerekli tedbirleri alarak planlama ve uygulamaları yapmak, gelirimiz ve taşıdığımız yolcu ne kadar arttı, nereden nereye geldik, bu süre içinde yolcu taşıma ücretlerine yapılan zamlar gelire reel olarak hangi oranda yansıdı, gelir artışına yolcu sayısındaki değişikliklere etki eden sebepler nelerdi, bunları inceleyip değerli ortaklarımıza bilgi sunalım istedik. Tabi ki ortaya çok enteresan bilgiler ve sonuçlar, alınması gereken dersler ve odaklanılması gereken hususlar çıktı’ ’dedi.

RAPORDAN BÖLÜMLER
1- GELİR
2012 ve 2015 yıllarını kapsayan 4 yıllık dönemde 453 aracın toplam hasılatı %15,3 oranında artmıştır. Başka bir tabirle otobüs başına aylık gelir 4 yılda yaklaşık olarak 5 bin TL artmıştır. Bu dönemde ki yolcu taşıma tarifelerindeki artış ise reel olarak %25’in üzerindedir. Yani gelirdeki reel artış, yolcu taşıma ücretlerindeki artışın çok gerisinde kalmıştır.
TÜİK verilerine göre bu dönemdeki (4 yıllık) Enflasyon (TÜFE) artışının aritmetik toplamı 30,54’tür. Özel Halk Otobüslerinin gelirlerindeki artış oranı ise TÜFE Enflasyon rakamlarının yarısı kadar olmuştur. Başka bir ifadeyle Özel Halk Otobüsleri enflasyona mağlup olmuştur.
Özel Halk Otobüslerindeki gelir artışının Yolcu Taşıma ücretlerine yapılan zammın ve enflasyon rakamlarının gerisinde kalmasının nedenleri olarak;
1. Ücretsiz yolculuk kapsamının ve sayısının sürekli artırılması,
2. Öğrenci ve sosyal kesimlere yapılan indirim oranlarının ve yolculuk sayılarını sürekli artırılması,
3. Mavi Kart fiyatının düşük kalması,
4. Ana taşıma sistemlerinin yaygınlaşmasına bağlı olarak otobüslerde aktarmalı yolculuk sayısının sürekli artması ve aktarma ücretlerinin düşüklüğü,
5. Tarife ayarlamalarının belirli bir sisteme göre değil manuel olarak yapılması,
6. Tarife artışlarında sadece yakıt maliyetinin öne alınarak personel, bakım-onarım ve diğer girdi maliyetlerindeki artışların ikinci planda değerlendirilmesi ve tarife uygulamalarının (indirim oranları, aktarma ücretleri, hatların tarifeleri) dikkate alınmaması, olarak sıralayabiliriz.
Tabi burada unutmamamız gereken bir diğer önemli husus uzun hatların, hem yüksek işletim maliyetleri, hem de aktarmalı yolculuk ücretlerinden olumsuz etkilenmeleridir. Mutlaka hatların tarifeleri uzunluklarına göre yeniden düzenlenmeli ve Metrobüs de olduğu gibi aktarmadan istisna tutulmalıdır. Özellikle de pik saatlerde kapasiteyi maksimum oranda kullanmamıza rağmen talebi karışlayamadığımızı ve dolayısıyla da daha fazla yolcu taşıyarak geliri artırma imkanımızın kalmadığını unutmamalıyız.
Sonuç olarak gelire etki yapan ve belirttiğim parametreleri dikkate almadan sadece yolcu taşıma ücretlerini artırarak geliri artıramayacağımız anlaşılmalı, şayet Özel Halk Otobüsleri sadece yolcu taşıma gelirleriyle giderlerini finanse edecekler ise buna göre bir tarife belirleme yöntemi belirlenmeli ve bu yönde çalışma yapılmalıdır.
2- YOLCULUK
Veriler incelendiğinde; ilk olarak yıllık toplam yolcu sayısının birçok sebeple inişli çıkışlı bir grafik izlediği dikkati çekmektedir.
2010 yılında 68 milyon olan yolcu sayısının 2011’de 98 milyona, 2012 yılında%35’lik bir sıçramayla (Biletçilerin kaldırılmasından kaynaklanmıştır) yaklaşık 132 milyona çıkmıştır. Yani 2010 yılından 2012 yılına kadar yükselen bir grafik söz konusudur.
Ancak 2013 yılında grafik tersine dönmüş ve yolcu sayısı 129 milyona gerilemiştir. 2014 yılında düşme devam etmiş ve sayı 127 milyona inerken 2015 yılında düşme durmuş ve 127 milyonda kalmış, cüzi de olsa bir miktar artış meydana gelmiştir. Bunda kapasitenin çoğalmaması ve kapasite transferlerinin azalması etken olabilir.
2013 ile 2015 arasındaki yolcu kaybı yaklaşık 5 milyondur. Bir taraftan yolcu sayısı azalırken (Ki bu azalma %90 oranında tam tarifeli yolculuklardır ve geliri daha fazla düşürmektedir.) diğer taraftan buna bağlı olarak, tarifeye zam yapıldığı halde gelir artışı da gerilemiştir.
Yolcu sayısındaki azalmanın birçok nedeni vardır. Bunlar özetle;
1- Metrobüste kapasitenin artırılması, Metro ve Marmaray gibi ana taşıma sistemlerinin devreye girmesi,
2- Minibüs ve Dolmuş gibi alternatif türlerin araç sayıları, hat ve güzergahlarında yapılan düzenlemeler,
3- İOAŞ ve İETT filosunun yenilenerek artırılması ve bu çerçeve de hatlarda yapılan kapasite düzenlemeleri, (Araç artırma-azaltma v.b.)
4- Özel Halk Otobüslerinde Biletçilerin kaldırılması,
5- Çift Katlı Otobüs ihaleleri, hat ile tarife düzenlemeleri,
6- Özel Halk Otobüsü filosunun eski olması,
7- Sürekli artan trafiğin otobüs başına günlük sefer sayısını azaltması,
8- Uzatılan hatların birim başına hareket sayısını düşürmesi, olarak sayılabilir.
Toplam 3116 defa okunmuştur. Paylaş
Etiketler : ÖZULAŞ’A BAĞLI OTOBÜSLERİNİN 4 YILLIK HASILAT PERFORMANSI